Sep 12, 2013

Cameron Highland for Two Days

Hello!

Latest news adalah suami saya sudah bekerja di area yang sama dengan tempat saya kerja. How awesome is that?? Since kami dekat, sangat senanglah nak keluar berjalan sama, which also included keluar dengan kawan-kawan sekerja saya. Ini first time dan ianya best! Destination unlocked : Cameron Highlands.

Disini saya cadangkan kalau yang pergi bercuti ramai-ramai, adalah lebih jimat cari apartment. So kami sewa Mui' s Apartment (Location : Brinchang, near Kea Farm) which masa tu dapat around RM360 lebih kalau tak silap. Ada empat bilik, dan dua tingkat. Ada tempat masak (walaupun kami tak memasak), kalau nak buat steamboat dalam tu pun boleh, barang semua disediakan, astro dan wifi (biasanya ini sangat penting) pun ada. Memang sejuklah tempat tu. Saya rasa keadaan dalam rumah lagi sejuk dari keadaan luar masa kami keluar berjalan.

Ok gambar! Im sorry dah lupa nama tempat ini. Kat sini boleh beli apa-apa jenis cactus yang berkenan di hati. Bunga pun ada. So first day, kami jalan-jalan aje.

 Masa first terpandang saya fikir ini bunga. Cactus rupanya. Hehehe.

 Berangan nak buat landskap cactus kat rumah? :)

 Ini adalah tempat lain, sorry lupa lagi.Hahaha

 Bertingkat-tingkat ok. Memang penat nak panjat weh.

 Group photo!

 Bukan saya yang order. :p

Kat sini ada banyak jenis salad, saya terliur memikirkan..

Ok tempat-tempat melawat ni memang lupa nama dia, memang tak patut sungguh, tapi next, saya memang ingat sebab dari awal lagi saya memang nak masuk. Haahaha. Time Tunnel!

 Abaikan muka encik Ariff, dia tak seteruja saya.


Rasa macam main masak-masak lak. Hihihihi.




 Nyatakan collection tabung mana yang anda ada?

 Klasik ork?








Nampak tak kenapa macam teruja sangat nak pergi tempat ni? Semua kalau pergi satu section respon macam "Awwww i have those~" "Ingat tak dulu main benda ni~" Macam tu lah lebih kurang. Rasa tua okeh. So abah, anda ada koleksi-koleksi sebegini, teruskan menyimpan. Akak sokong! Haahaa.

Dah penat berjalan, rehat kejap. Lepas tu MAKANNNNNNN.. Tapi steamboat, saya tak sebegitu teruja macam yang lain. So saya order makanan lain sementara mereka berebut-rebut merebus itu ini. 
Lokasi : Restoran Ferm Nyonya, Tanah Rata. I would say steamboat itu sangat memuaskan, saya cuba Nasi Goreng Nyonya kot, saya rasa biasa aje. Hehe. Menu lain mungkin sangat sedap sebab tempat ini highly recommended kalau pergi Tanah Rata.




Oh muka lapar masing-masing

Ok done for a day. 

Next day! Bagi kalian tengok dulu view dari apartment.




 Dalam apartment itu. Saya suka keseragaman ini.


 Teka mana satu kaki aku.Hahahaha.

Group photo!

Ok next!

Lepas check out kami berjalan-jalan di pasar yang dekat dengan apartment kami yang kemudiannya menuju ke Kea Farm. Kat sini la nak beli barang-barang nak buat buah tangan pun.


 Sea coconut. Manis.





Dah shopping, barang penuh kereta, kami ke Boh Plantation. Tengok macamana orang tanam teh boh tu. Sebagai peminat teh tegar (walaupun bukan teh Boh) saya suka tempat ini.Hahaha. U know why? Because they serve tea. Teh tarik. Tea...Tea Everywhere (Take note that balik dari tempat ini saya pening sebab terlebih minum teh)

 Part yang tak best adalah panjat bukit untuk sampai.
 Nampak tak ketinggian itu.

 So tengahari itu kami makan nasi lemak + teh tarik + moist choc cake + lemon butter cake + strawberry based cake kot. Sharing. Nasi lemak tak sedap.




 Boleh beli macam-macam jenis teh brand Boh. Ada juga produk selain teh.

 Ni pemandangan lepas mendaki. Tempat rata adalah tempat parking.

Ok done!

Omg, i think ini adalah post paling panjang dalam blog ni?

Hahaha.

Have fun reading!

Lin Meli

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...