Mar 6, 2012

Umur Berapa Pun Boleh Kahwin Dah

Bila belek-belek segala macam barang masa zaman budak-budak, mesti ada je yang buat aku senyum sorang-sorang. Agak gila macam mana memori boleh effect kita walaupun kita dah dewasa (tua). Tak lama dulu aku jumpa profile diri sendiri dan kawan-kawan. Soalan paling best dalam profile tu adalah 'Bila kau plan nak kahwin?' Biasa la budak-budak, aku akan ambil umur paling tengah, tak nak cepat sangat, taknak lambat sangat. 25 tahun!


ehem, tahun ni umur bakal mencecah 24 tahun! Bakal okeh, belum cukup umurnya  lagi. For your info, aku lahir bulan 8 yakni Ogos la itu. Dan sangat berbangga lahir pada bulan itu. Problem? Now that i'm thinking, kenapa dalam banyak-banyak memori aku jumpa, tapi aku pilih nak cerita pasal umur nak kahwin? Ehekz. Terpengaruh tengok album kahwin orang. Serius dalam umur yang begini, ramai gilerious yang kahwin. Kalau kau belasan tahun, kau nampak banyak gilerious cerita orang couple nie. Zaman tu aku da lepas da. Muak dah nak dengar gosip kau bercinta dengan sape, bila kau bercinta segala bagai.


Disebabkan ramai gilerious yang kahwin dari tahun lepas, aku memang dah confuse, tak ingat dah siapa belum kahwin, siapa yang dah kahwin. Serius. Ini tidak bagus untuk masa akan datang. 


Haritu memang ada classmate aku yang tanya pasal harga hantaran. Nampak sangat dia risau harga hantaran makin tinggi. U see, benda ni boleh bawa bincang, ikutlah kemampuan kau. Jangan difikirkan sangatlah apa komen orang. Kalau tiba-tiba keluarga belah perempuan nak demand gak, yang perempuan tu share-share lah sikit duit hantaran, bukan orang tahu pun~


InsyaAllah aku balik rumah minggu nie. So boleh lah tengok kawan aku punya abang kahwin. Ha kahwin lagi kan. So one of my best friends yang dah kahwin paling awal antara kitorang berenam pun dah dikhabarkan pregnant. Generasi baru kami, ailaik. So dia pun ada nanti, hopefully perut dah besar boleh aku buat main, hahaha.


Semoga anak kau comel pipi tembam lagi nanti.


Okeh sudah.


Lin Meli

Mar 5, 2012

Kusangka Petang Akan Kepanasan, Namun Hujan Berlaku di Situ

Oh sungguh tak tenang hati ini haritu lepas dapat tahu hardisk aku rosak. Pasai apa tataw la naa. Yang penting brader cc tu cakap harga hd tengah mahal sebab Thailand banjir (walaupun itu cerita lama). Takpe, semua sudah selesai. Disebabkan dah tak ada bajet untuk tambah RAM maka kini aku terpaksa guna Windows XP. Huwaaaa. Mungkin ramai cakap tak ada beza pun, tapi aku sangat rasa perbezaannya. Setting internet pun lain. Hadoi. Berpeluh aku tukar setting haritu.


Sekarang dalam laptop ni kosong. Segala data termasuk movies, final year project aku, gambar-gambar gedik semua hilang! Masa cuti semester hari tu aku dah copy movies dari adik, sanggup tahan nak tengok, nak save untuk awal semester ni yang pastinya bosan. Last-last, hamek kau. Tukar hd terus. Cis. 


Kamu lihat bila duduk jauh ni macam ada satu ikatan yang boleh menguatkan lagi hubungan kekeluargaan. Ok tiada kaitan dengan perenggan di atas. Bila kau duduk jauh, nampaknya kau akan lebih menghargai kehidupan bersenang-lenang di rumah. Oh saya rindu family saya. Duduk rumah memang banyak kerja kena buat, tapi lebih baik itu daripada berbaring sambil online macam gamers yang setia yang tak tahu bila masa nak makan atau bersosial di luar sana.


Semester ni dah terasa dah ke-busy-annya.Tapi masih ada masa lah nak update status kat fesbuk mahupun twitter nun. Sempat lagilah nak online baca blog-blog semua, nak mendonlod movies semua. Hahaha. Senang hati. Tapi tidak sesenang hati budak ptptn yang mana duit loan mereka sudah di-bank-in kan. Pagi tadi baru lepas call Yayasan Selangor tanya bila lagi turn saya hendak membayar yuran (konon). Jawapannya adalah dalam sebulan setengah lagi. Apakah?? Semester yang lepas aku tanya, duit pasti akan dapat dalam masa sebulan. Di manakah datangnya setengah bulan itu?? Aku kecewa. Bersabarlah hati.


Sudahlah.


Lin Meli

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...