Dec 27, 2015

I Miss Her. First Love of My Life.

15th January 2015 - The date that i will never forget forever. I've never been open on the death of my mother, Ibu, unless to my husband. It bothers me sometimes how i've never got the chance to be around her when she's gone, but i am always thankful that my father, Abah was there, holding hands with her until her last breath. We rarely talk openly about the time of the death. We did, once, but of course, I couldn't hold back my tears. So what we do now is just talk about her past, memories about her when she was alive.

I still remember watching her body being put inside the grave. It was the moment that i finally believed that she really is gone. When I first came back home to see for myself the dead body of my Ibu, all I saw was just her, sleeping peacefully as she always did on her bed. I thought that she would wake up somehow, because her face seemed alive..and peace. She might finally got to rest after all those painful years starting by the day she felled in the toilet and got all those operations on her brain. Sigh.

You know, I always have too many regrets when it comes to her. I studied in Johor before, so i've got too little time to spend with her. But still, somehow, i could understand the flow of my life's journey. Everything happened for some reasons. I would never be the same as I am today if that never happened. Gosh where am I going now.

Nevertheless always remember your parents in your do'a. You will never know when will be the last time you see them. Appreciate them while you still got the chance. That may sounds cliche, but really, nobody could replace your parents, others will never be the same as them.

Al-fatihah.

Lots of Love,
Lin Meli


May 24, 2015

The Born of The Legenndddd-waitforit-dary Baby

Assalamualaikum dan hello!

Ok ok mana nak mula. Aku hilang sebab busy, ehem, jaga anak. Bila beranak? 14/11/14. Ha cantik kan. Cantiklah sebab semua kawan-kawan saudara-mara dok doakan anak aku keluar time tu.

Kalau ikutkan due date, sepatutnya 6/11/14. Tapi macam ibu-ibu mengandung kali pertama yang lain, kebanyakannya (ya bukan semua), tarikh deliver baby tu akan extend lebih sikit sebab katanya jalan tak buka lagi. Jalan apa? Highway untuk baby keluar derr. Siapa cakap? Tak tahu. Aku baca. Aku dengar. Aku simpulkan sendiri.

Sometimes ignorance adalah bliss. Berbekalkan pengetahuan yang tak berapa banyak, 12 june tu aku melangkah pergi masuk hospital. Niat di hati nak beranak. Kenapa ignorance adalah bliss? Sebab aku tak tahu sakit beranak tu macam mana, so aku chillax bawa perut memboyot nak pergi beranak. Tapi kan, untuk u olls ni better pergi belajar macam mana nak meneran, mungkin membantu? Entah. Aku imagine nak pergi memberaks sebab majoriti ibu-ibu cakap sakit beranak tu macam nak buang air besar aje. Majoriti itu benar. Macam mana tahu contraction nak beranak dan bukan yang fake adalah perasaan nak meneran menebal dalam diri. Masa tu, yes, the baby nak keluar dah weh.

Sebab aku tak rasa sakit contraction yang kerap, aku pun kena induce. Google induce please. Pendek cerita 12 june sampai 13 june my baby taknak keluar-keluar lagi. Dan most of my friends be like "chillax lah Lin, kau beranak esok, 14/11/14, cantik dowh" "kau tak beranak pinak lagi ke? Beranak esok la weh"

Takdir Allah. 13 June memang stress. Siapa yang suka duduk hospital lama-lama, kena cek lagi banyak kali berapa dah bukaan bawah tu, tengok baby nangis uwek uwek kat sebelah tapi kita takde apa lagi. Then doc suruh aku prepare tomorrow morningnya be prepared u masuk labour room. Laju-laju aku text encik Ariff. "Bg esok pg datang kul 6 masuk labour room dah" Dia nervous. Aku lagi lah nervous. Tapi nervous pun boleh tidur berkeruh lagi.

Pukul 6 masuk labour room. Aku ingatkan boleh beranak terus. Tak. Kena pecah air ketuban dulu. Then tunggu. Tunggu sambil merasa sakit contraction tu. Terima kasih Encik Ariff teman aku dari pagi tu sampai beranak dan tak makan apa pun kami. Kasihan. Sobs sobs terharu. Tahu beranak pukul berapa? 6.04 petang. Fuhhh. Can you imagine sakit itu for the whole day? Takpe. Best jugak. Bersakut sakit dahulu, berbaby baby kemudian.

Push push push. Bersorak sorak doctors kat hospital tu. Macam tengah tengok bola. Ok i never imagine akan ada supporters sebegitu ramai untuk beranak. Thanks u olls. Sorakan tu membantu. Macam sokongan di mana penghujungnya adalah kemenangan. Wah giitttewww. Then keluarlah si Nor Asyraff Zahidi. Keluar keluar terus kencing kat nurse nurse disitu. Cayalah. Dah kencing dia chillax dibaringkan atas dada. Ha part ni pun tak tahu,  macam tu rupanya. Lepas tu nurse angkat nak bersihkan baby. Punya manja budak ni. Dah kena angkat tu baru dia menangis. Bangga kejap sebab budak ni bergantung dengan mama dia. U know perasaan tiba tiba jadi ibu ibu. Ha matang sangat u olls.

Lepas beranak, dan cuba menyusukan bayi ini, which is awkward since aku tak pernah dokong newborn. Serious. Kekok gilerious. Lepas tu aku makan dengan pelahapnya tapi bersopan. Kesian laki aku, tak makan apa lagi risau punya pasal, aku makan plak depan dia. Tapi i know right at that moment, no, exactly masa Asyraff lahir, that would be his precious moment ever. Excited weh jadi parents. Dapat plak baby comel (ok puji anak sendiri. Kamon, babiea are cute kannnn). Bahagia jangan cakaplah. Bersyukur dapat peluang rasa phase ni dalam hidup. Aku faham weh orang yang keguguran rasa apa nak tunggu dapat anak seorang tu. Bila dapat tu rasa macam oh layakkah aku terima rezeki sebegini besar.

Malam tu aku jaga Asyraff sorang. Aku tak ada pengalaman jaga baby. Malam tu aku nangis dah. Tak reti menyusu, budak ni nangis sebab apa pun tak tahu. Serious lama aku pujuk barulah aku teringat nak cek pampers dia. Lerr beraks rupanya. Silly me benda basic tak boleh fikir. Lepas tu menangis lagi nak susu. Baru lah sibuk belajar dengan nurse cara nak pump bg susu keluar.

Kemudian.... berpantang. Berpantang adalah moment paling weird dalam hidup. Segala suka dan duka ada dalam fasa berpantang. Moment paling happy dan moment paling down bergabung meletup dalam fasa ni. Fuh. Aku lagi suka beranak daripada duduk dalam fasa berpantang kot? Hahahahahaha. No further comment on this. Kindly contact me for further explaination. LOL. But chillax lah. Stress stress pun atleast ada baby sebelah kau. Orang yang berpantang tapi takde baby kat sebelah lagi stress. Aku faham. Serious.

Sekian.

Kepada anak mama ni. Semoga kamu jadi anak yang soleh, yang selalu mendoakan mama papa dia, yang selalu behave macam mama (ehem), yang selalu kuat macam papa.

Pssst dah 6 bulan Asyraff ni barulah aku nak cerita. Busy kan? Heuheueheue.

Lin Meli

May 16, 2014

Duduk Bersantai - Pulau Redang

Hello

Dah dekat dua tahun rasanya aku duduk di Terengganu ni tapi................. kalau pasal jalan memang fail. Mana taknya, duduk terperap kat hutan. Kalau keluar dah ada En Ariff bawakan. Aku just tidur aje dalam kereta. Jadi kekurangan aktiviti berjalan-jalan dan cuti menyebabkan saya dan En Ariff plan beberapa hari untuk cuti...dan chillax.

Location?

Pulau Redang.

Kalau ikut sejarah hidup ini 'pulau' ketigalah yang aku pernah pergi selain Pulau Langkawi dan Pulau Pinang. Ekekekeke.

Kami pergi awal bulan 5. Jadi majoriti tempat penuh. Menyampah. Lepas tu memang plan nak ambil bilik aje sebab malas pergi snorkeling. Tapi majoriti juga bagi harga pakej which included the snorkeling punya pakej. Tanpa pilihan, kami ambil juga pakej tersebut. Dan masa tu yang ada kosong paling cepat pun Redang Holiday which dated 4th May 2014. Yang lain belasan haribulan okeh baru ada kosongnya. Kalau rate hari biasa untuk 3 hari 2 malam biasanye RM300++ per person, tapi masa aku pergi dpt RM400++, tu pun lepas minta diskaun punya sebab aku memang taknak snorkeling. Masa peak rate tu around RM500++ ye per person, sila book awal. Hahaha

Sebab tak pergi snorkeling, tak banyak lah gambarnya. Aku berdua laki bini memang pergi sana duduk berehat semata-mata, petang-petang mandi laut, beli goggle sendiri, tengok ikan area batu-batu tepi pantai aje. Jadilah. Bukan selalu tengok laut sebegini cerah.

Bergerak dari Jeti Shahbandar ye. Aku baru perasan jeti ni sebelah Pasar Payang. Heuheuheu.

Ni boat untuk transfer. Time kat sini teruja dah melebih-lebih tengok laut.

Yeah that's the ferry.



Nak tunjuk kebiruan laut tu sebenarnya.

Dah sampai semua gambar boat aku nak ambil. Hahahha

Gambar penuh boat transfer ittttewww.


Saya request queen bed. But this is too much isn't it? Ambil sorang se. Hahaha

Air slow romantik, fuh!

The only things we saw from the balcony. ok.

Oh sebenarnya ada anak-anak ikan di sekitar daerah. Heuheueu. JERNIH KANNNNNN.


Hello En Ariff, suka awak berehat-rehat di situ.



Oh saya suka pemandangan ini~

 Eh tu je? Ok maafkan saya, gambar dalam laut ade di handphone En Ariff, handphone saya tak boleh masuk air. Puiii.

Oh untuk Redang Holiday, tempat dia ok aje. Paling hujung, privacy lebih sikit. TAPI, disebabkan pregnant (alasan kan), ehem, time ni setiap masa aku lapar, so even snacks pun tak dijual di kawasan ini. Ngok gak aku tak beli siap-siap bawa sini. Ade kedai snacks tapi tapi tapiiiii jauhhhhhhhhhhhhh sangat. Kami berjalan kaki ke sana oh lenguh. Urat kaki semua timbul.Hahaha.Ok tengok gambar di atas, boleh bayang tak jalan kaki dari sudut kanan bawah gambar sampai sudut kiri paling atas nuuu pun tak sampai lagi kedai nya. T_T" So masa tu aku anggap sesi berdating tepi pantai dengan En Ariff aje. Hihihi.

If i were given an option, of courseeeee aku akan datang lagi sini, tapi aku akan cuba duduk kat tempat lain pula. Atleast tempat lain ade option kedai yang banyak. Aku x shopping langsung masa duduk Redang Holiday sebab tak ada kedai langsung. Eh tipu tak shopping. Dia ada bar. Tapi hanya jual air minum dan AISKRIM. Setiap hari di sana saya makan aiskrim. Hihihi. Thank you En Ariff~

Love, 
Lin Meli


Mar 13, 2014

Langkawi Day 3

Ha tak habis cerita lagi kau. Pagi tak pagi hari ketiga we said bubye to Pantai Cenang dan kami kembali ke Pekan Kuah. We checked in kat Riverra Inn pula.









Sebab apa kami pilih tempat ni? Sebab tempat ni ada pool dan kami suka berenang-renang selama mana yang kami suka. Hihihi. Dah mandi laut, kita mandi kolamlah pula ye.




Tempat ni tersorok and simple. Bilik selesa ada pool bagai tapi sebelah dia rumah kampung aje. Siap ada korobau (kerbau) habaq hang. Oh rate dia masa tu RM130. Rate mungkin berubah okay.





Rehat-rehat, mandi-mandi, makan-makan, shopping-shopping, malam!

Malam barulah kami keluar ke Dataran Helang. Eh kenapa malam? Sianglah best. Eh suka hati lah. I malas okay keluar panas-panas. I kan Lin. Ada budak kecil ni panggil I kak Lilin. Cute. Hihihi.











Ok dah. Balik.










Ok bye.

Lin Meli

Mar 9, 2014

Guess What?

Oh my oh my. Guess what?? I'm pregnant! Hihihi. Instead of shouting out loud on Facebook, why don't we just get low and put it right here? Hehehe.




See, samar-samar. My first thought was 'Did I already lost my child..again?' So I took a picture, showed it to my husband and he just couldn't believe his eyes! Well he was confused at first, what with that blurred line. So ive just told him that there is a baby inside of me even though the line was not that clear.

So we went to see a doctor, as for a legal confirmation and for the acid folic which I need for my baby. The doctor checked and confirmed that I was pregnant for 5 weeks and that the blurred line showed that it is still in the early stage of pregnancy.

What else would I say other than Alhamdulillah with this rezki. This is considered as my second child and I would try my best to keep him healthy...and alive.

Love,
Lin Meli

Mar 5, 2014

Second Day of Wasting Time in Langkawi

Ye memang wasting time bersungguh. Bangun pagi melintas jalan sarapn pagi. Macam biasa nasi lemak totap di hati den. Lepas sarapan masuk bilik berehat-rehat sampai tengahari lepas tu check out. Sewa kereta luckily dapat rm60/day, kami pakai Iswara.

But unfortunately for us, kawan mak mertua ambe tidak menempah mana-mana bilik hotel. Jangan tak kalutlah kami cari hotel/ motel/ chalet/ resort yang menghadap Pantai Cenang. Penuh weh. Ye lah, harini Sabtu, memang ramailah mat saleh + orang melayu berjalan-jalan bercuti di tempat ini. Lastly, (setelah banyak gilerious tempat kami tanya) berjumpa juga dengan tempat yang ada kosong.











Ok lah. Atleast turun tangga terus jumpa pantai. Pasir putih lembut mulus gebus oh yeah.

Gedebush, sambung tidur dalam bilik.

Sebelum kesusahan mencari tempat tidur, kami singgah di Nusantara Maju Enterprise. Minyak gamat here I come.














Oh gile. Nasib baik tak terserempak dengan dua buah bas terus. Tadi pun ramai dah rasa.

Petang..

I mandi manda la u olls. Heuheuheu. Lin dan pantai umpama adik beradik. Walau berjauhan, tiap kali jumpa mesti tak miss berendam. Hahaha. Ailaik.






Mat saleh terlalu ramai. Bikini sana sini. Uishh. I ingatkan I kat oversea u olls. Seingat akulah, 2009 dulu macam tak seramai ini mat saleh dan pasangan berbikini mereka. Tepi jalan pun bersepah deme ni. Fuh.

Malam..

Saya jalan kaki, menikmati suasana malam. Orang masih ramai. Hiburan sana sini. Saya masuk kejap je Cenang Mall sebab lapar pulak ketika itu.




Cenang Mall belakang tu. Saya lepak beli burger tepi jalan aje.












Opps beli burger untuk makan tengah malam aje. Tu encik Ariff makan. Saya makan roti canai aje. Hihihi.

Ok penat. Memang rileks, nak pergi shopping panas sangat.

Love,
Lin Meli


Laksa weh. Nyum

Feb 21, 2014

Cuti! Langkawi!

2009 was the last time ive visited Langkawi. So bila encik Ariff beriya nak bercuti ke Langkawi, saya pun macam yeay good ideaaa. Setelah beliau tidak dapat bercuti pada Chinese New Year tempoh hari, sekarang adalah masa yang sesuai untuk berhoneymoon sambil rehat-Rehat menenangkan fikiran. Guess what? Im in Langkawi right now!

Pagi tadi bertolak pukul 9 pagi dari Dungun, berhenti makan dan what-so-ever, pukul 6 tepat sampailah ke Kuala Perlis. Naik feri u olls.



Alor Star tanpa padinya. Sekarang musim panas. Sepanjang perjalanan berapa kali kami jumpa rumput-rumput terbakar. Panas gilerious.



Kepulan asap yang sempat dirakam. Hahaha.

Hari ini tak bernasib baik sebab dari pagi tadi bersin x berhenti so macam lembikkkk je. Pukul 7 malam naik feri aku tidur je dalam tu. Penat bersin.



Harga tiket adalah rm18 per person. Kalau kanak-kanak rm13. Tp kalau nak jimat, budak-budak tu dipangku aje pun takpeee. Kalau bernasib baik feri tak penuh,kau duduk lah mana-mana kau nak. Tapi tadi full, sosak napas den. Tengok ni, sempit tak sempit.




Then penat-penat sampai, kawan yang nak tolong carikan tempat tidur kami busy pulokk. So dia bagi kami duduk sini. Amara.. Which is the closest ever kot dari jeti di Langkawi. Aku lupa tanya rate. Disponsor pulokkk. Alhamdulillah murah rezeki.





Tapi esok kami pindah ke Pantai Cenang pulak. Betul x eja? Ke salah? Seingat aku kat pantai itulah aku mandi laut, main ombak yang sangat lembut dan mengkhayalkannnn. So gonna update soon! See ya!


Love,
Lin Meli

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...