Jul 28, 2010

bila masa tetiba jadi lapang

skrg aku ada kat bilik sendiri di kolej.hari ini berasa sedikit menyampah bila kelas BI d batalkan. no,no,no.jangan ingt aku sgt suka kelas BI.tpi aku sgt menyampah bila aku da prepare utk presentation,tetibe presentation tu dtangguhkan pula.isk3.buang masa btul. *geram*

. . .

minggu ni ramai kawan2 aku pulang ke kampung halaman msing2.ok belum cuti raye lagi ye.mngkin mnggu ni ade la cm sdikit lapang,maka d0wang pun balik la.aku pn memula plan mau balik lepak2 kat umah.tpi abah n the rest of my fmily g ke muor plak ade kenduri d rumah sedare.ok xpe,mngkin perlu blaja je sabtu ahad nie.

. . .

ok pagi td dkejutkan dengan cerita penemuan mayat kat area fakulti aku k.aku tataw the whole story,mayat tu pn x sempat aku nk tgk since time tu aku ade kelas(dpt tgk pkcik2 polis + forensik jerk).maka malam ni harusla tgk berita d tv3 kalau ada liputan tentang itu.menakutkan pun ade gak.nk d jadikan cite,tgh2 usha tempat kjadian tu kwn aku terjumpe henf0n n0kia idamannya edisi ori punye.tpi dsbabkan itu 'tmpt kjadian' maka x brani la bliau nk rembat henf0n tu.maka dgn sifat murninye(knon je.haha),die memberitahu salah seorang lectrer yg kebetulan lalu kat situ.lctrer tu pn g tye pkcik p0lis.dan d0wng kate f0n tu tade kne mngena ngn mayat tu.maka menyesalla kwn ku itu kerana x merembatnye awl2.aku hanye mampu menggelakkan beliau.haha!

. . .

ok next time klu free mau cite sal k0lej ku ini la.saje nk bagi bayangan kat org luar sal kolej yg x seberape (tpi mahal) nie.haha!

. . .

*masih gile shawl*

---aLin---

Jul 24, 2010

berjalan2 di hari sabtu


secare siyesnye aku ingin memberitahu yg aku sgt banyakkkkk keje mnggu nie.ok mngkin itu normal.but senior aku kate sem yg kitorang lalui ini adelah sem yg plg bz die pernah rase. mngkin betol ape yg die ckp sbb kitorang ade byk assgmnt wlpn assgmnt2 itu blum lagi dtangguh2 kerjanye.rase cm x benti plak wt kje.assgmnt2 tu dtg dr stiap sbject yg kitorang amek sem ni.SETIAP sbjct ok.dtambah lak ngn report utk lab.ah bosan.

. . .
ok bz2 pn,sempat lagi rini kitorang (aku dan kawan pompuan bername salwa) klua jenjalan pegi ke City Square.ini la
tmpatnye..

kami bergerak ke sane dr kul 10.30 pagi ye (cm nk g kelas bak kate awin kwnku yg lgi satu tu).dsbabkan aku ngn salwa ni cm gile sket bile smpi kt tmpt shping,jdi kami rase perlu la kami gerak ke sane awal.lebeyh afdal kate org.kami pergi nek bus ye.begini la idop org2 yg tade kenderaan..

da sampai sane straight pegi tgk baju2 d padini.ok ilang ingatan jap.bla bla bla.ttbe aku lapa.maka aku ajak cik salwa pegi makan.mcD penoh.
maka utk pertama kali nye kami mencube makanan d Season's.ok tgk menu je aku da terliur.sumpah aku lapa gile time tu.ntah knape aku pilih nk makan bihun tomyam + caesar salad + chocolate shake.ah sume itu sgt sedap setelah ianye berade d hadapan mataku.ok burn RM35 aku utk itu.tpi kenyang.cik salwa pun buat muke kenyang + puas ati.ah kenyang..dua mngkuk utk aku,dua lagi salwa punye.haha.mtk mf la tnjuk yg da licin je.mse mule2 dpt aku telah makan scr rakus.haha.

da knyang,da shping,kitorang balik nek bus cm kit
orang pegi tu.bus ni lalu danga bay.so pemandangan pegi balik CS-taman u tu mmg best la.tapi bus yg kitorang nek ni punye la goyang,da mcm d buai lak rase.mmg aku nk tertido pn.tpi seb bek bus tu bsing.bunyi cm tayar bus nk tercabut.siyes,x tipu punye.salwa dok sbelah aku muke cuak je.

. . .
ok seterusnye bus tu benti kat jusco.alang2 da smpi jusco,maka aku beli la buah durian.rm18 ok utk 7-8 ulas.xpe la,janji lepas ank tekak aku yg tggu duyan da berhari2 nie.haha.sedap gile dowh.ok kt jusco ade sale.mase aku lepak2 tggu bus nk balik utm,aku amek gmbr jusco yg slalu menjadi punce duit aku abes.
ok sape plak dating tue.

. . .

skrg aku penat.plan mau wt assgmnt ngn awin.tpi nmpknye hanye tggal harapan.hahaaha.


gud nite my dear love.

---aLin---

Jul 17, 2010

tips untuk bajet

aku bukan la seorang pelajar financial utk mempoyokan diri sendiri wt entry sal bajet.tapi stelah menjadi lebih matang (kalau nk dbandingkan dengan dulu tu),aku lebih byk pk sal mase depan.fokus:setelah tamat pengajian.hehe!

. . .

so far aku da ade simpanan tetap yang aku x sntuh.ok la tu kan drp tade lgsung.ok2,kembali kepada tips.utk student ye kwn2.

* student mmg sntiase ade duit d awal sem.ape kate mase korang da dpt duit biasiswa@pinjaman tu,tros la simpan dlm 2,3ratos kt dlm bank yg korang mmg tade kad ATM nya,juz ade buku je.kalau join buku pelaburan kat mana2 bank pn da kire ok da beb.mnurut dato' siti nurhaliza a.k.a penyanyi tersohor negara ni,bliau pn menyimpan duit kat dlm bank tanpe kad ATM,buku je sudeyh.ok la,kate la klu korang kedekut sgt (mngkin mcm2 nk bli maka bajet utk simpan tade),simpan sratos je pn da ok weyh.x rugi nye p0n.

* itu sal simpanan kat bank..mngkin perlu tabung2 emergency plak ke kn.ok biasanya pompuan ni kalau beli pa pe mesty x ingt kat mana duit dorang pegi.nnt mula la kua ayat cam 'aku x shping sgt pn tp npe cm duit tggal sikit ni'.suda la korang.tade toyol nye nk curik duit dlm bank korang tu kalau bukan korang sndri yg kua kan. =p
utk org2 begini,sile la tulis @catit d dalam satu buku nota kecik snarai mende2 (merepek @pn tidak) yang korang da bli.xkire la mende tu semurah 20 sen atau semahal mane pn.dr situ mmg boleh nmpk la prangai korang mcm mne.da tulis tu sile TOTALkan utk sehari punye blanje.bile da total,amek kalkulator(kalau hebat congak je la) kira 20%(atau bape pn yg korang nak) daripada ape yg korang da blanje tu.pastu SILE LA MENABUNG.

ok cth:satu ari ni korang blanje rm10 dah(yela tu semurah ini).pastu korang amek 20% drp nilai tu.tup2(tekan kalkulator) 20% = RM2.maka hari itu rm2 akn dsimpan d dlm tbung.makin byk korang blnje,maka mkin byk la korang menabung.klu cm aku ni,aku mmg kedekut nk simpan duit dlm tbung.maka aku akn berjimat2 supaye msok tbung tu sikit je.tpi bak org melayu kata 'sikit2 lama2 jadi bukit'.ye,membukit la duit korang d mase akn dtg nnt.da byk t simpan dlm bank plak ye!


* ok utk yg sgt2 da kering plak(mngkin da shoping terlebih mase awl sem),korang x payah la kot nk bia perot korang tu kosong.ape kate korang bli je nsi ngn lauk mse tgahri tu utk d buat makan tghari n petang.da tade duit buat la cara tade duit.jgn nk demand nk makanan yg pnas2 je.biasenye ape2 brg pn dlm dunia nie,lagi byk kite beli,lagi berbaloi.ok mngkin bukan sume,tpi kebanyakannye cmtu la.tp jan jdikan alasan utk shping scr byk2 ye.ok bli nasi ngn lauk utk tghari n petang.xyah la lauk nk byk2,mewah2.yg ckup wt korang kenyang ok la kn drp dok makan meggi je(wpn megi tu sedap). T_T

. . .

ok ckup la tu.bgi tips byk2 pn blum tentu korang ikut. =p
tpi kat cni aku nk bgitau la.kalau simpan duit byk2 dlm bank,korang akn dpt interest kot name die(aku bukan student financial) drp pihak bank stiap bulan.x kire la sikit mane pn,atleast dpt duit free drp ko simpan je dlm tbung ko tu.kan3...

. . .

slamat menabung! =p

---aLin---

memori bertaut kembali

pergh tajuk nk gempak je.haha.maka dimulekan cerita,ada la di suatu hari yg panjang itu,aku dengan penoh komitednya mengemas rumah.setelah membelek2 bahagian buku2 lame yg tersimpan (bertahun x sentuh),jari jemariku telah menarik sebuah buku conteng yg masih kelihatan cantik.aku sangat teruja untuk melihat isinya.maka aku buka helaian buku tersebut....

"wow!!code lame aku siot!!"detik hati nuraniku ini.walaweyh.tulisan2 yg menyerupai tulisan jepun + cina itu adelah tulisanku.but of course la itu bukan la sebuah penulisan cina mahupun jepon.ok i was sooooooooo xcited by that time. *snyum sorang2*

. . .

ok ari ni sabtu.mnggu pertama semester mmg x banyak sgt keje(ok tipu.banyak je aku wt tdi).maka bile ade mase terluang,aku pn duduk2 lalu mngamati buku yg telah aku temu kembali stelah bertahun lamenye.err,last time aku tulis something kt buku tu,mse taon 2006.kire lame la tu kn.hehe!so aku habiskan ptg tu dgn mentranslate ape yg pnah aku catatkan kt dlm buku tu.

aku tataw la kalau ini perkara biase kan.tpi aku rase owg lain pn penah je kot cipta tulisan yg pelik2 supaya dowang leh tulis pa pe je yg downg nak tanpe dapat dibace oleh owg laen.well,itu la yg aku buat.ape yg wt aku xcited adelah aku jmpe balik ''kod2'' lame tu.so tadi aku start la menulis diary kembali lalu membiarkan nye bersepah d atas meja.haha.best kot.kalau nk tgk dtg bilik aku bace.translate tgk!ade bran??haha.

. . .

msuk ari ni da 4hari kot tade letrik kat plug bilik aku.siot tol.free2 aku dpat 4 plug(owg len dpt 2 je) tapi aku x leh nk guna plak.mmg sadis.ssh kot nak online,dgr radio,gayut2 smpi btry fon abes.tekanan perasaan aku!!skrg aku online kt luar dr bilik aku.sini ade ruang utk owg lepak2.mmg berselirat la wayar aku wt cas btry fon ngan lappy.

bukan tu je buat aku tertekan ritu.lpt0p (ok sbnrnye noteb0ok,mls taip pjg2) aku ni pn nk buat hal plak.hari tu aku da update blog dgn memberitahu yg aku x leyh tekan satu urup ni kat keyboard aku ni ha.urup itu adelah hurup M!yeay skrg da leyh tekan2. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!
haha.tapi mslahnye skrg button ENTER aku ni plak cm salah letak.tekan pn susah.harusla pegi jmpe abg CC tu utk bantuan.ok nmpknye senin nanti.

. . .

pegi makan sorang2 kt cafe td terserempak plak ngn membe lame(x lame mane pn) aku yg penah sekelas ngn aku mse diploma dlu.x bleh dowh jmpe die nie.mesty byk gile mende nk bowak.hahaha.so smbil makan tu kami chit chat kosong.hoh.itu mmg keje owg pompuan.time makan pn nk bowak gak.laki cmtu ke?laki akn bowak time minom2 je.time makan=*sunyi*.btol x?

ksian member aku nie.die dpt kolej bwah(kne turun bukit utk kesane) yg mmg tade cfe.dlu aku ade mention kecuakan aku sekirenya dpt kolej tu.tp alhamdulillah aku dpt kolej yg ade cfe.mmg konyang la den makan bihun hongkong td weyh!!haha *senang ati prot kenyang*

. . .

ok da update! ^_^ v

---aLin---

Jul 13, 2010

hari ke dua kelas!

ok lptop nie x bleh tekan hurup sebelah 'n'.tataw ke btape pentingnye urup tu???aaaa,cane nie~~bek skrg harus cube update tanpe urup tersebot npknye.

. . .

harini ari kedua blaja.tade ape sgt la kot.all(translate kn pliz,ak x leh tulis perkataan itu) sbjects ckp sal intro jerk pn.ok itu aje.ssh nk taip tanpe urup itu =(

---aLin---

Jul 10, 2010

sem baru--> skudai

aku da slamat smpi skudai.smlm lagi sbnrnye.jumaat lepak kat kg.yg best dpt makan durian mak ting bawak.haha.sape mak ting?itu mak cik aku,adek kepada abah.ehekz.

. . .

aku dapat bilik s0wng,mcm yg tertulis kt aimsweb ritu.so far...so GREAT!!lapang gileri0us.aku ade dua almari,dua meja,n satu bilik ni is my space!best k0t.bebas jerk aku nk buat pa pe @PAKAI ape2.ok jgn bygkan ape2. >,<

. . .

smpi je utm smlm,mmg straight tros ujan gile b***.mmg kuyup jap la aku kerane ngn pandai nye aku g jalan kt tmpt yg hujan.sedangkan tmpt yg leh berteduh tu ade.stlah 'kepandaian' itu ilang,aku gune tmpt yg teduh sikit.hahaha.tpi siyes penat angkat brg2 yg x bape nk banyak tu(tp sgt byk pd pndangan abah).pas mandi wangi2 aku kemas bilik.kesimpulannye:bilik itu sgt BEBAS.ok berhenti mengagumi bilik sendri.

. . .

wlaupun terdapat segala jenis kegembiraan ade bilik ni,aku da jumpe satu perkara yg sgt mnjengkelkan.aku bsuh baju tdi(ok rajin gile kot),pastu time nk menjemur baju tu aku mendapati ruang yg tinggal utk aku gunekan adelah sgt sedikit.ntah anak sapa ntah jemur baju x pakai hanger ye.punye la byk space die amek juz utk beberape helai pakaian die yg dkat nk kering tu.jap g aku letak je baju aku situ,kalau basah bju die tu taw marah lak kan.maka aku alihkan bju2 itu.amek space sluas2nye!yeah!sok aku mau letak kertas 'sile gune hanger.ampaian ini utk kegunaan ramai'.ok x kejam sgt kan..aku mmg baik. ^_^ v

. . .

esok pagi kelas start pukul 9.harusla ade kelas itu ye.jgn time aku da dtg,bersiap awl2 pagi,ttbe tade lctrer.mmg mcm hape la kn.dok utm ni(kolej ni sbnrnye),kne bersiap awal kerana perlu menaiki bus yg utm da sewa utk student2 x berkenderaan cm kit0rang nie.ritu kwn aku pernah tanye, 'x rase sadis ke weyh umo kite suda smakin DEWASE tapi g kelas nek bus bramai2'.haha.tergelak aku seketika.

. . .

owh pagi tadi makan roti 4 keping.skrg suda pukyl 1:44 petang.harusla lapar kn..ok crik kwn p makan!

---aLIN---

Jul 8, 2010

aku dan skudai....ok tade kaitan.

ok aku rindu kaler ini.troskan!

. . .

es0k aku akan gerak balik kampung dlu.luse bwu balik utm.kg aku d simpang renggam,johor.pnah pegi?da smpi,lepak2,maybe malam jalan2 ke batu pahat lak.itu kalau ikut kebiasaan la.pe best batu pahat?hehe.bese nye kitorang ske g ....(ok da lupe name) PACIFIC kot.pas jalan2,shoping2, pegi umah sedara lak makan2.haha.sedap w0o.bese nye aku akn order mee bandung.ah~~

. . .

ok esok laen sikit dr kebiasaan coz esok kitorang nek VAN.ye,berhenti pk 'byk gile brg ko lin nk bawak lik utm'.no,no,no~~hahaha.bukan ape,mkcik aku ikut gak jalan2 nnty.tmbah lak mak aku kn pakai wheel chair.maka perlu kan kenderaan yg lebeyh BESAR ye.tp sbnrnye brg aku agk byk la kot.da sem lepas ritu punye brg aku bwk balik sume.hihi.

. . .

ok siyes.tade ape yg menggembirekan utk pulang kembali ke skudai.kalau ade pon juz nk jumpe kwn2,gosip2,cite2 sal cuti,LEPAK2....ok itu aje.knape aku x tulis shping2?sebab awl sem leh kire ngn jari bape owg je yg smngt nk g shping.haha.perempuan kn..lumrah la tu.ye2,ak taw x sume pompuan same.tp ape slhnye melumrahkn perkara yg suda menjadi KEBIASAAN owg2 d dunie ini.bek,merepek!

. . .


carik2,mane aku???haha.yela2,aku taw org akn lebih suke cuci mata dr crik aku yg bukan sape2 nie.xpe2,take your time.
ok itu name nye classmates.kalau nk snarai name dorang nie..err,x payah la.ak sndiri x apal sume kot.kdg2 knal muke je.heuheuheuhe.tp dlm rmi2 ni ade aa kwn2 rapatku.geng2 gosip itu sume.ok mngkin bukan bergosip.kami pnggil itu sbgi perbincangan mngenai prangai2 org d skeliling kami. ^_^ v

. . .

aku kenyang da makan kepci.esok besday ibu.maka akn meraikannye d johor mungkin.besh2.aku suke bile ibu mnjadi excited.hik3.kwn2,tiap perkara yg terjadi dlm idup kamu itu ade hikmahnye taw.mngkin kdg2 x rse hikmah tu,boleh pk sebagai 'tiap yg jadi itu ade sebabnye'.percayela~~


---aLin---
enj0ying every moment in my HOME

Jul 6, 2010

oprah winfrey

hehe.pagi2 tade keje tgk oprah kt hallmark channel.nape pgi ni ttbe nk update blog cerita sal oprah?hahaha.gedix.tadi topik dowang berkisar tentang dunia keibuan ni.ok da tade cite len so aku layan je la.hehe.ni omputih punye ibu2,maka dowang byk sgt merungut sal perubahan hidup pas dpt anak nie.org melayu cam tu jugak ke ek?nak tanye ngn mak aku,segan la k0t.haha.

. . .

ok aku ade sorang kezen yg ade ramai anak.ape yg aku tgk,mmg srabut mse downg men kejar2 jerit2.argh!klu nk kua jalan2 pn susah je nk jage sorang2 tu.mmg la da ada yg umo tua sikit.tpi yg tua tu isu die lain plak ek?jadi ape kesimpulan yg aku nk buat adelah,kalau rase x pndai nk jge anak,branak sikit2 cuk0p.hahaha.stetmen kejam.

. . .

boleh x smlm ak mimpi blog ak ni ade 3 followers?haha,sgt kesian kot.tp cm berharap2 jerk an.3 is better than one~tros nyanyi2.haha.nvermind la follower tu sume.janji aku epi suda.hik3.

. . .

ok oprah da abeh, skrg x tahu nk tgk cite pe lagi.dottie?ok bukak kejap tgk cite ni mcm mane.argh nnty da balik johor ssh la mau layan tv cm skrg.nk kne jalan kua dr bilik,kne berebut2 plak ngn org len(kalau ade).ok bl0k aku tade astro.mcm mane ak mau layan cite Greek my feberet.

. . .

aku suke taw layan cite The Nanny.tapi slalu tertanye2 knapekah skirt beliau begitu pendek dan ketat?haha.tp kalau abah ade,mmg ak x bukak la cite tu.hik3.adoi mende cite dottie nie.bosan!tuka2! T_T

. . .

knape skrg aku gile shawl je nie.asyik beli online jerk.abeyh duit! T_T


---aLin---

aku dan botol susuku

ok,skrg mau cube stick ngn kaler itam plak.asyik ijo jerk,nek jemu plak mata ni memandang.hahhaa.ak bwu smpi umah pas kua g makan ngn fmily.kit0rang p mamam kt greenw0od.ok ade byk rest0ran kt ctu tp tmpt yg ak pegi ni agak ters0r0k,.mmg sedap.da berta0n da x g mamam ctu.ngh sedap2 makan.....ttbe black0ut!!mmg ak tr0s xnmpk lauk pauk dlm pinggan ak tue.jgn kn lauk,nsi pn xnmpk k0t!lastly brader tu letak lilin kt meja kit0rang.tank u der,seb bek ko letak lilin,ak bwu jerk nk suluh pakai f0n.haha.

. . .

pagi tdi ak melihat bapaku yg tersyg mengg0ncang2 b0tol yg d dlm nye berisi sabun.ok ak tertarik ngn bunyi g0ncangan tersebut lalu memandang bliau.knape?haha.bunyi itu mengingatkan ak kepada zaman ak id0p bersame btol susuku~~


wawawa.ak lambat w0o st0p mnyusu dlu.start dr tadika k0t,ak mule da tuka dr susu wrne putih tu ke air milo.eceh bajet lebih matang la ngn pilihan tersb0t.so ak min0m milo dr bt0l susu smpi ak nk nek drjah 3.hahahaha.nikmatnye dgr bunyi k0cakan air dr dlm b0tol.ok agk terliur jap membayangkannye.rindunye~~min0m smbil pl0k bantal musyuk.em~

. . .

memandangkan mnggu ni ak kne balik jh0r dsbbkan claz start senin depan(rini selase,ade wrestling w0o),maka td ak pcking la cket2(abah suruh).kalau ikutkn ati ini,ak mau lepak2 lagi d rumah layan AXN.d0k kemas2 umah pn ak snggup.haha.

. . .

ok skrg musim b0la.klu layan bl0g laki,bese la cite sal b0la,klu layan bl0g p0mpuan,err,kbanyakannye ckp sal kecantikan bla3.ok xmo cite byk sal b0la c0z ak taw x rmi ske bile pmpuan ckp sal b0la,poyo an?an?hahaha.xpe,ak taw sket jerk sal b0la.tade hal klu x cite pn.hahaha.ape yg ak mngarut d perenggan ini. T_T

. . .

owh alang2 mengupdate bl0g yg x seberape ni,tingt plak sal eksiden yg ak tgk ms anta kwn p kje.well,xtaw details pn sal eksiden tu.aje nk share gmb0r..hehe.
dasat gak ek?

. . .

em..ritu kn bf ku dtg KL (dating2 dgn aku).hehe.ak sgt la xcited(npe ayt cm dak2 nie).sbnrnye tade pe pn nk cite.but ak epi sgt wp0n 3 ari jerk kit0rang jmpe.pasni tataw ag bile.h0pefully dpt jmpe raye nnt.kn?kn?ok i miss him oledi. =(

. . .

ok ak lupe lagi nk pnjam buku kezen ak.ad0i.malas2~!

---aLin---

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...