May 23, 2011

Best Orang Belanja Makan Hari-hari

Aku sekarang ada kat Shah Alam duduk kat dalam site tapi akhirnya, aku kena balik ke HQ kat kg Baru tu balik esok! Aku update sebab lepas ni aku susah dapat internet, brukben aku tak bayar la plak kan.LOL.

 

Anyway, nasib baik separa hitam je sekarang. Ailaik!

DSC01227

Kat site. Konon lebih gembira.

 

DSC01215

Kat HQ, pura-pura gembira.

 

DSC01240

Kat site, dibelanja Burger King.

 

DSC02686

Kat HQ, terpaksa naik LRT lagi.

 

DSC02708

Kat site, penat tapi boleh gelak-gelak lagi.

(Muke mengantok macam apa)

Ah dulu memang aku merungut sebab nak dihantar ke Shah Alam. Hahaha. Mengada-ngada.

 

Oh baru berapa minggu buat LI tapi kami semua tak sabar nak habiskan LI ni. Biasa la tu kan.

 

I miss ALL of you.

 

Lin Meli

May 14, 2011

Duduk Selangor Tapi Bukan Di Rumah

Helo helo helo~

 

Oh tak perlu begitu ceria. Petang nanti aku ke rumah Nana, one of my friends yang dapat tempat LI sama dengan aku. Kenapa pergi rumah dia? Kau takde rumah? Aku ade rumah, tapi malangnya, start Isnin depan (yakni esok) kitorang kena pergi site dekat Shah Alam, pukul 8 pagi every morning! (Yes, Saturday is included)

 

So aku dan Liza terpaksa menjadi parasit untuk sementara waktu di rumah beliau. Ye, cepatlah habis LI ni. Tak sanggup dah. Elaun kalau beratus-ratus menghampiri seribu aku tahan la lagi. Dang!

 

Hari tu akak kat ofis tu dah siap-siap nak bagi kerja kat kitorang untuk Isnin nanti. Now thank God I’ll be going to the site this Monday! Lantak situ lah aku hitam ke apa nanti. Ok apa kata meletak gmbar sekarang ni untuk di compare dengan gambar selepas 2 bulan nanti?

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Well, may be not.

 

Tahu apa yang aku harapkan sekarang? Untuk menonton Nur Kasih The Movie bersama kekasey hati. LOL.

 

nur kasih the movie

 #Suka Betul Nak Tengok Cerita Sedey-sedey ni#

 

Encik Ariff tak minat that kind of story, tapi nak paksa jugak teman! Tapi malangnya, Latihan Industri NI TAK HABIS-HABIS LAGI, MACAM MANA NAK DATING. Dang! I miss ya!!! Oh macam kena buat entri Saya Rindukan Encik Ariff Saya (vol 4) je lepas ni. =p

 

Lin Meli

Cody Simpson is Really “On My Mind” Right Now

Ok ternyata aku bukanlah peminat setia Cody Simpson mahupun Justin Bieber. Sejak aku beralih arah memandang lagu si Justin Bieber- That Should Be Me hari tu, tak lama lepas tu, aku diperkenalkan pula dengan single terbaru Cody Simpson – On My Mind.

“I’m sleeping through the day,
I’m trying not to fade,
But every single night,
I’ve just been lying awake,
Cause I, I can’t get you off my mind~”

Check this out yaw! Dengar suara dia. Oh dah pecah ke?? LOL. Serius shit aku fikir Chris Brown or anyone lah yang suara lebih kurang begitu yang nyanyi lagu On My Mind ni. Ok dengan ini, I’m not longer a Belieber but imma…err..Codier?

cody on my mind
#Screaming Out Loud#
Apa yang cool nya lagu ni, bukan je sebab suara dia, tapi sebab lirik tu sendiri ditulis oleh Cody Simpson. Wah wah wah. U dah ada sesiapa yang berkenan di hati kah? Siapakah? Siapakah? Adakah gadis-gadis dari videoklip kamu?

Anyway, boleh dikatakan because of this song dia dah semakin dikenali dan dah makin ramai nampak bakat dia ni. Ha baru kau tahu. Lepas ni semakin ramailah Belieber tukar jadi Codier. LOL.

So have you listened to this song – On My Mind? Yay? Nay?

Lin Meli

May 11, 2011

Jika Anda Gembira Tepuk Tangan!

Dear bloggy (saje replace diary),

Hari ini aku penat gilerious. Well, semalam pun. Dua hari lepas pun. Hari-hari pun. LOL.

 

Bloggy2, jadah apa semalam sepanjang hari aku buat kerja fotostat. Aku rasa macam aku bukak kedai fotostet bila ramai plak yg suruh aku fotostetkan dokumen-dokumen tu. Tebal dia macam berbuah-buah buku rujukan yang aku pernah ada dikumpulkan. Jangan tak sakit hati la bile kau fotostet, orang lain pun sibok nak fotostet, dengan kertas tersangkutnya lagi, dengan kena push lagi nak cepat bagai.

 

fotostat

 

Eh? Aku belajar apa dekat LI ni? Takpe, pelan-pelan kayuh. Minggu depan baru masuk site tengok orang buat kerja. Dem mesti panas gilerious. Aku saje je taknak update blog 2 3 hari ni. Aku tahu kalau update mesti nak memaki-maki tempat LI tu rasa. So sekarang sudah tenang sikit boleh update suka-suka.

 

Baru 3 hari buat Latihan Industri aku dah rasa macam 3 tahun kerja. Cepatlah dua bulan berakhir. Aku penat, aku penat. Elaun sikit la weh. Mana aku nak cekau duit ni nanti. Nak harap nuffnang? Cet, blog pun entah apa-apa. Hahaha.

 

So ade sesiapa nak hulur duit kat aku? Ekeke.

 

Sila lah cepat result keluar. Takde la aku berdebar menunggu. U_U

 

Lin Meli

 

May 7, 2011

Makanan Kasih Sayang Memang Sedap

Ohhh hari ini macam rasa tak berapa nak sihat *mengada*. Hahaha. Duduk di rumah berehat-rehat menonton televisyen, gosh, heaven gilerious. The most amazing part is that I don’t have to think about any assignments or project! Best!

 

Tapi sangat penat lah hari ni. Mungkin sebab semalam berjam-jam duduk dalam kereta dan kemudian tersangkut dalam kesesakan lalulintas. Gosh. I’m so sorry Awin sebab tersalah jalan dan tak ku sangka jalan Cheras jem gilerious. Damn. Memang buang masa.

 

So hari ni ada kenduri, Abah tak masak, aku apatah lagi. Penat. Memang aku melepak je hari ni, ditambah dengan rasa yang tak berapa sihat tu *cough*

 

Malam pula teman abah dan Maksu bawak si kecik motet demam la pula. Balik rumah aku dah fikir nak goreng nasi sebab aku sangatlah lapar ok. Tapi betapa bersyukur dan terharunya bila balik rumah tengok-tengok adik kesayangan dah gorengkan nasi.

 

DSC02674

Sedap! Sedap! Dan pedas! Ailaik. Tenkiu adik =’)

Jangan tak kagum kau tengok adik lelaki kau dah siap goreng nasi. Ok lepas tu aku makan. Mak aih. Sedap gilerious. Macam abah masak. Memang bertambah la aku makan tadi! Aku kalau goreng nasi selalu kurang rasa (abah kata aku kedekut garam kalau goreng nasi). So it’s kinda cool untuk tahu yang adik kau boleh memasak. LOL.

 

Ok that was really my first time ever rasa makanan yang adik masak. How exciting!

 

Ah, Isnin = Latihan Industri. Tak panas lagi punggung ni dok rumah da kena pergi LI. Dang!

 

Lin Meli

May 6, 2011

Segmen Kerana Manisnya Epal : Susun dan Menang

Hoy! Hoy! Sekarang ini aku berada di rumah! Hoyeah hoyeah! Ok jangan berlagak di sini. Hahhaa (Gembire2).

 

Ok mari dekat mari dekat. Now tanx to EB aku dah kenal satu lagi blog yang memang bertemakan epal. Sana sini ada je epal-epal yang sangat menggiurkan. Ok sekarang blog ni buat satu segmen : Segmen Kerana Manisnya Epal: Susun dan Menang.

4

 

Ha, kat Header je dah ada sebijik epal kan. Nyummy nyum! Ok Taknak cakap banyak. Ini jawapan saya!

 

5

2

3

6

1

4

 

Ok mintak-mintak la betul. Kalau salah jangan marah naa. Baru follow kot ni. Hek3.

 

Now, now, @Aisyah dan @Fariszaz, mari lah join! Anyway yang lain pun jommm!!

 

Being happy just to be HOME,

Lin Meli.

May 5, 2011

Kesedaran Selepas Makan dan Kenyang

Sepanjang aku belajar kan, tak pernah sekali pun aku belajar last minutes untuk final examination. Serius. Atleast paling lambat pun 2 hari sebelum paper aku rasa. Jadi hari ni la first time ever aku buat macam tu. Start study petang tadi untuk subject Reinforced Concrete Design, exam esok pagi.

 

Tak, aku bukan nak bangga ke jadah apa. Tapi serius, belajar last minutes macam ni serupa macam aku give up awal kan. So tadi aku dah pening-pening rasa pusing-pusing je, aku berhenti membaca pastu aku try tidur.

 

Tiba-tiba Awin mesej ajak minum-minum. Aku fikir pening-pening ni ada baiknya aku makan Bihun Tomyam-sangat-pedas dari kedai Kelantan tu. Pergh, dah kenyang hilang pening aku weh!

 

Sekarang dah tak pening, dah segar, macam mana nak tidur kan. Mengenangkan kata-kata kawan “aku taknak repeat paper ni”, macam ada sebiji buah kelapa jatuh atas kepala. Yela, siapa yang nak repeat paper yang kau paling benci sekali dalam dunia ni kan?

 

DSC01447

Konon hati dah tenang macam laut. Gambar ni ori dari handphone aku okeh.

 

Ok sekarang mari belajar.

 

Wish me luck weh.

 

Lin Meli

Saya Rindukan ADIK saya (vol 3)

Adik, sila terharu. =p

 

Saya ada seorang adik. Ye, seorang je. Tak ramai tak pe, happy juga apa walaupun berdua. Buat apa adik beradik ramai tapi tak rapat dan dengki mendengki. Ye tak? Memanglah bukan semua macam tu.

View0f.006

Ok muka kami memang sama.

Ye kami memang rapat. Adik saya kelakar orangnya. Tapi kalau dia tengah badmood janganlah kamu dekat-dekat. Tapi (lagi) dia kalau marah takde lah menengking ke apa. Dia budak lahir bulan Januari. Kamu perasan tak apa persamaan budak-budak lelaki yang lahir bulan Januari?

 

Kalau saya dan adik melepak bersama, memang boleh tahan banyak benda yang kami borakkan. Dari isu-isu kat internet, gosip-gosip, cerita kat televisyen sampailah cerita pasal diri sendiri.

DSC02138

Kebanyakan cerita yang saya minat kat channel Nickelodeon dengan Disney, dipengaruhi oleh adik saya. Oh beza umur saya dan adik adalah dua tahun. Dulu saya selalu kutuk cerita-cerita remaja kat kedua-dua channel tersebut. Tapi akhirnya, saya turut menganga di sebelahnya menonton televisyen. U_U

 

Adik saya rajin explore benda-benda baru (yang baik ok) seperti softwares, games, dan apa-apa aplikasi yang terdapat di Internet itu. Kalau saya ada masalah berkaitan teknologi memang saya akan tanya dia. Best sebab saya tak payah susah-susah nak fikir. Ekeke. Saya sedar saya banyak menyusahkan dia. Dia selalu kata saya mengada-ngada tapi tetap tolong saya. =’)

 

Masa kecik-kecik kami memang suka plan bersama-sama. Plan bermain, plan lambat-lambat pergi mengaji, plan cari alasan tak nak pergi sekolah rendah agama, plan mendajalkan budak-budak lain dan macam-macam lagi. Best dapat adik yang sekepala.

 

Kalau pergi ke rumah saudara mara, adalah sangat tidak best kalau adik taknak ikut. Kami ni pemalu taw. Hahaha. Kalau dia tak ikut saya nak bercakap dengan siapa. Saya sangat bergantung dengan adik saya. Mungkin sebab itu kami rapat.

 

Sekarang adik saya tinggi gila. Saya lebih rendah daripada dia. Dulu masa kecik-kecik senang-senang je saya nak sekeh kepala dia. Tapi sekarang, jangan kan nak sekeh, nak pandang pun kena mendongak. Ketinggian dia adalah alasan terbaik untuk suruh dia buat kerja. Ekeke.

 

adik

 

Esok saya nak pulang ke rumah jadi saya akan join adik saya menonton televisyen lagi!

 

Lin Meli.

May 4, 2011

Saya Rindukan ABAH Saya (vol 2)

Kebanyakan anak perempuan rapat dengan Ibunya, tapi saya sangat rapat dengan Abah saya. Tapi hakikatnya kami rapat mestilah selepas Ibu sakit dulu, sebab saya memang tak ingat banyak pasal Abah punya perangai sebelum Ibu sakit dulu. Kini, segalanya dalam poket. Hafal dah perangai Abah. Ekeke.

Saya sangat bersyukur dapat Abah yang bertanggungjawab taw. Pernah seorang ustaz ni cakap dengan saya, kebanyakan keluarga yang beliau jumpa, mesti si Isteri yang membawa Suaminya di kerusi roda. Itu kata Ustaz tu la.Beliau suruh saya belajar rajin-rajin untuk balas jasa Abah. Itu yang saya sedang buat sekarang.

Abah saya memang pandai masak (kau Lin asyik cakap pasal makan je kan). Ok lain. Abah saya peramah taw, sangat terbuka orangnya. Sejak Ibu sakit, Abah la yang jaga saya dan adik. Jadi segala masalah pun saya refer kat Abah. Ye, walaupun masalah perempuan. Ada lah yang Abah faham sikit-sikit, tapi ok lah. Atleast tengok saya sekarang, menjadi perempuan Melayu sejati apa. Ekekeke.

melayu

Birthday abah sebelah je dengan birthday saya, jadi perangai kami kebanyakannya sama. Kalau kamu kenal saya maka senang-senang lah kamu boleh ngam dengan Abah. Abah saya berjiwa muda tapi klasik okeh.

Kalau lah ada award untuk Bapa Terbaik, Bapa Contoh, atau apa-apa jenis award kebapaan, sudah tentu saya akan kata Abah adalah selayak-layak penerima. Bukan senang taw seorang Abah nak jadi seorang Ibu dalam masa yang sama. Tapi Abah cool je.

Selama mana saya membesar dan belajar tentang hidup, boleh dikatakan 80% ilmu hidup itu datangnya dari Abah. Abah tak kedekut ilmu. Abah ada banyak sangat pengetahuan tentang hidup. Segala pesanan yang pernah Abah pesan InsyaAllah saya akan ingat sampai bila-bila.

Saya tak pernah duduk jauh dari Abah, ini pertama kalinya duduk di Skudai dan tak makan makanan yang Abah masak untuk sekian lamanya. Ok saya sedang terbayang Bihun Sup yang Abah selalu masak untuk saya. Saya terliur.

Kalau saya akan berjaya dalam hidup ini, Abah adalah penyumbang utama. Serius banyak yang Abah korbankan untuk kesenangan saya, Ibu dan adik. Tak terbalas jasa itu semua tapi saya akan cuba sedaya upaya untuk membalasnya.

Kalau dah lama tak jumpa, duduk je depan Abah, saya mampu untuk bercakap dan bercerita tanpa henti. Ye, termasuk bergosip juga. Abah akan melayan sahaja cerita membosankan saya ini.

abah

Abah selalu menjaga keselamatan anak daranya yang seorang ini. Paling terharu bila Abah pernah teman saya dan Awin duduk di Bukit Jalil tunggu bas nak balik ke Johor dekat sejam. Saya kasihan, Saya rasa saya akan selamat sahaja di situ tetapi Abah tetap mahu meneman.

Saya tak kisah ada setengah orang kata saya anak manja. LOL. Itu kelakar. Besar mana pun kamu, kamu tetap anak kepada kedua IbuBapa kamu. Tua mana pun umur kamu, pada mata mereka kamu masih perlu dilindungi dan dijaga. Sekarang siapa lagi yang masih shopping dengan Abah mereka? Ye, saya!
Image019
Muka copy paste ke apa ni. LOL.
Abah, akak rindu. Tak sabar gilerious nak balik.

Lin Meli.

Hilang Tiada Berganti, Mati Beli Bateri Baru Lagi.

 

1_875345475l

Yang ni masa diploma dulu. Sekarang tak pakai dah yang ni. Semangat kot bubuh sticker dari Naruto.

 

Dulu aku selalu membayangkan, apa jadi kalau tengah jawab exam tiba-tiba calculator kau mati-habis battery? Dan tanpa disangka-sangka, masa mula-mula aku nak jawab soalan 1, aku tekan button ON pada calculator itu.

 

DAMN, PESAL KAU TAK ON NI.

 

Tekan lagi dengan penuh rakus. Mana tahu mata aku silau tak nampak calculator tu dah on ke.

 

OK, IT IS NOT A JOKE. KAU MATI DAH WAHAI CALCULATOR!

 

Buat muka gelabah pandang Awin minta perhatian dan simpati. LOL. Angkat tangan minta bantuan lecturer. Damn time ni la semua orang nak toleh kepala pandang aku. Aku tak meniru okeh.

 

“Encik calculator saya mati”

Apa, calculator kamu rosak ke

“Tak, habis battery”

Ok kamu tunggu dulu

 

Dang orang semua dah jawab dengan lajunya takkan aku nak tunggu. Mencarut-carut terhadap calculator itu di dalam hati. Aku tulis step jawapan siap-siap.

 

Akhirnya ada juga calculator diberikan kepada aku. Oh nak menangis terharu aku rasa. Bukan satu, dapat dua lagi tau. Tapi aku tolak yang second tu dan dengan bangga cakap “SAYA DAH ADA CALCULATOR, ENCIK TU BAGI”

 

Excited dapat calculator barangkali, tangan aku menggigil sambil menulis. Celake.

 

Lin Meli

May 3, 2011

Saya Rindukan IBU saya (vol 1)

Ini bukan sempena hari Ibu ke apa. Hari Ibu boleh disambut hari-hari. Curahkan kasih sayang kau tu setiap hari tanpa henti ok.

Ye, saya rindukan Ibu saya. Beliau sedang terbaring di rumah menonton televisyen saya rasa. Takdir hidup kami, Ibu dah lumpuh sebelah badan sejak dari tahun 2002. Ok takmo sedih-sedih.

Tapi saya rindu kena marah dengan Ibu saya. Dulu saya selalu menonton televisyen tanpa henti sehingga pernah dimarah berulang kali oleh Ibu. Kata beliau, jadi perempuan jangan malas. Saya tak pernah tolong Ibu masak. Ini kan pula mengemas rumah sebab sedar-sedar semuanya sudah selesai. Ibu memang kuat masa tu.

IBU SAYA


Dulu mungkin saya dan adik manja, seterika baju pun saya tak reti. Ekekeke. Masa umur lebih kurang 7-8tahun saat paling manis adalah ketika ibu menyiapkan milo suam-suam kuku dalam botol susu sebelum beliau pergi kerja. Ye, untuk saya. Saya tak boleh tinggalkan botol susu saya ketika itu. Baring-baring gentel bantal busuk guna jari, isap botol berisi milo sampai tertidur. Itu nikmat.


Sekarang Ibu dah jarang marah-marah saya. Mungkin sebab saya rajin. Asyik kena puji je. Ekeke. Lepas Ibu sakit baru saya belajar buat semua kerja rumah dengan Abah. Abah pun hebat. Nasib baik Abah saya pandai memasak, takde lah kami semua muak asyik makan kat luar.

DSC02197
Abah dan Ibu masa raya tahun lepas.
 
Ye. Masa Ibu mula lumpuh hari-hari makan kat luar sebab Abah sibuk jaga Ibu di hospital. Malam baru pulang ke rumah bersama-sama. Saya dan adik akan ke hospital setiap kali lepas habis sekolah. Memang penat tapi kami tak kisah asalkan dapat duduk dengan Ibu.
 

0o00


Sekarang saya masih di Skudai. Ada kurang dari 3 hari untuk pulang ke rumah. Saya rindu Ibu saya. Siapa yang baca blog ni boleh tolong doakan Ibu saya sihat macam dulu? Hehe. Thanks.

 
Lin Meli

May 2, 2011

That Special Day When People Talk About Osama Again

Top story hari ini : The death of Osama bin Laden. Kat Twitter dah trending, kat Facebook dah banyak orang share, ni kan pula kat blog, lagi la berlambak-lambak.

 

Tak nak komen banyak pun sebab banyak sangat perkara yang boleh di persoalkan kat sini. Identiti dia, gambar mayat dia, semua macam di edit-edit gitu. Well, yang penting, korang perasan ke tak tarikh pengumuman kematian Osama bin Laden tu sama dengan pengumuman tarikh kematian Hitler yakni 1th May? Ok I have no point here. Pergi Google.

 

Apa pun, siapa pun dia, jahat ke tak ke, kematian tu tak perlu la kot dicelebrate. Macam tak berperikemanusiaan (OK lama gila aku memikirkan perkataan ini) langsung. Mana-mana manusia pun akan pergi ke kubur akhirnya. *Seram*

 

Anyway daripada petang tadi la kan aku tunggu pengumuman pemenang daripada Oh!Media. LOL. Check this out yaww!

oh media

Ok sekarang dah sebanyak itu la orang yang mengomen status tu (Termasuk aku yang entah kali ke berapa). Aku rasa diorang tunggu sampai ada 50,000 komen kot ek? Gila da 2 jam dah tak tutup-tutup. Tensi aku. Aku kejarkan yg RM100 tu der. Tgh mata duitan ni. LOL. $_$

 

Anyway, besok I busy taw. Pagi ada paper Traffic Engineering, petang ada paper Numerical Method. Lusa Theory of Structure. Memang macam haram jadual sem ni. Bukan kelas aku je. Kelas lain pun aku tengok macam tu jugak. Jadah apa. Sekarang badan aku dah makin membongkok aku rase, macam S curve kau tahu? Ok jangan bayangkan U_U

 

Penatnya aku!

 

Lin Meli.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...